לפני שאנחנו באים לדבר על כלכלה, אנחנו צריכים להבין את מושגי היסוד. נתחיל בשאלה מה הם סוגי השלטון:
קפיטליזם:
גישה בה השילטון מתערב בחיי האזרחים במינימום הנדרש, שומר על ביטחון פנים וחוץ ותחזוקת השירותים לאזרח. כל אדם דואג לעצמו. לשלטון אין אחריות על היכולת הכלכלית של האזרח ואינו מחויב לדאוג לחלשים. בשלטון כזה הטיפול באוכלוסיות מוחלשות מופקד בידי גורמים פרטיים שאינם למטרות רווח (מה שנקרה בארץ עמותות). הדוגמא הרווחת היא ארצות הברית, בתחילת המאה הקודמת הם היו קפיטליסטים מלאים, וכך בשנת 1929 כאשר קרסה הבורסה ואנשים נשארו חסרי כל, זו נחשבה לבעיה שלהם ולא של המדינה.
הייתרון של הגישה הוא שהמיסוי נמוך יותר ומי שמצליח להקים עצמו כלכלית יכול לחיות ברמת חיים גבוהה יותר.
סוציאליזם:
גישה בה השלטון מחויב לדאוג לאוכלוסיות מוחלשות. הדבר מטבע הדברים גורם למיסוי גבוהה יותר, מכיוון שמימון אוכלוסיות מוחלשות עולה כסף רב, ובכך מונע פערי שכר גבוהים (במיסוי גבוהה על משכורות גבוהות האזרח מקבל הרבה פחות מכל שקל שמשולם לו). חשוב לזכור שבמדינות סוציאליות אנו רואים הרבה פחות פיתוח והשקעות בטכנולוגיה גבוהה. הסיבות הן שהתרבות היא של עבודה בשעות סבירות ולא מעבר, ועקב המיסוי הגבוהה אין תמורה גדולה לעבודה מעבר לשעות הרגילות, דבר המקשה על התקדמות מהירה בפיתוח ולכן חברות לא ממהרות להחזיק צוותים במדינות אלו.
כמו כן, התרבות הסוציאלית מביאה חוקים רבים המגינים על העובדים, ויוצרים מצב בו חברות חוץ נמנעות מלהעסיק עובדים במדינות הללו.
קומוניזם:
שיטת שלטון בה כלל הרכוש במדינה שייך למדינה, וכל אזרח מקבל את מה שהוא צריך. ראשית מכיוון שההגדרה מה כל אחד צריך זה דבר מאוד גמיש, וההחלטה היא בידי פקידים, יש פתח להמון שחיתות. כמו כן המוטיבציה לעבודה היא נמוכה יותר, וזה משפיע על התוצר האנושי.
השיטה הזו הייתה ברוסיה, אך הביאה לקריסת רוסיה. בסין אמנם זו השיטה הרשמית, אך בפועל הם עברו לקפיטליזם בהרבה נושאים.
ככלל כיום במדינות המתקדמות ישנו שילוב הנקרה סוציו קפיטליזם, בו יש קפיטליזם עם הבנה שיש גם מחויבות (ברמה זו או אחרת, תלוי במדינה) של אחריות לשכבות חלשות.
בישראל, בתחום הכלכלי עיקר ההבדל בן ימין לשמאל זה על כמה סוציאליזם צריך להיות משולב בקפיטליזם. הימין טוען יותר לכיוון הקפיטליזם והשמאל טוען ליותר סוציאליזם. אני חייב להודות שבנושא זה מפתיע אותי שהחרדים, אשר מאופיינים יותר בהיותם שייכים לקבוצות חלשות, תומכים בימין שאם גישתו תנצח יגדיל את הפערים ויחליש אותם. מצד שני ניתן לראות רבים בשמאל שבאים ממשקי בית מבוססים והם יפגעו יותר אם גישת השמאל תהיה השלטת. ההסבר לכך נובע מהעובדה שרוב האנשים נוטים להחליט על עמדתם על פי סעיף הביטחון ולא מייחסים משקל גדול לסעיף הכלכלי (וגם לא לחברתי), וזה נובע ממסע שיווק פוליטי המעוניין להאדיר את השיח על הנושאים הנוחים לו.
Comments