הדבר הראשון שצריך לזכור כשבאים לענות על שאלות של סקרים הוא שהתשובה תלויה בשאלה. לדוגמא:
אם נשאל האם השמש זורחת במזרח, התשובה כמובן תהיה כן.
אבל לשאלה האם השמש במזרח, רוב היום התשובה היא לא.
כמו כן אם קבוצה גדולה מחרימה את הסקר, התשובה מוטת לטובת הקבוצה שעונה. דוגמא קלסית ניתן לראות בסקר שהביא לברגזית בבריטניה - רוב הצעירים נמנעו מסיבותיהם להצביע המשאל העם וכך מיעוט שמרני ניצח ובריטניה יצאה מהאיחוד, למרות שרוב בציבור הבריטי מתנגד לכך. הפאונד צנח לחצי מערכו כמעט והנזק לכלכלה הבריטית עצום, אך זו הייתה תוצאת משאל העם. עובדה שחשוב לזכור אם מחליטים לא להצביע.
ראשית נציב את העובדות שאינן ניתנות לוויכוח:
המפלגה של נתניהו היא הגדולה ביותר.
המפלגה של נתניהו כרגע עם 30 מנדטים שזה 25% מכלל הנבחרים לכנסת. השיא תחת נתניהו הליכוד היה בשנת 2003 עם 38 מנדטים שזה מעט פחות מ 32%.
רוב חייב להיות מעל 50% (או 60 מנדטים).
החרדים היסטורית תומכים בשלטון, עד 1978 הם היו בממשלות שמאל. בשנת 96 הרב עובדיה (מייסד וראש ממפלגת ש"ס) אמר שאם החזרת שטחים תציל ולו יהודי אחד אז חובה להחזיר שטחים - טענה של מפלגת העבודה אז ומהווה סתירה מוחלטת לגישת הימין.
אנשי הליכוד מנסים לשכנע אותנו שיש רק את הדרך שלהם, שכוללת איחוד כוחות מאחורי מנהיג אחד ומי שצועק הכי חזק הוא הצודק.
בשנה האחרונה יש שלטון עם תפישה אחרת - מדברים, שומעים את כולם, מכירים בעובדה שיש דעות אחרות ומכבדים זאת - אך אחרי הדיונים כולם מכבדים את ההחלטה הסופית. התחייבות היא מחייבת ואפשר לעבוד גם עם מי שחושב אחרת.
הניסיון של הליכוד למדוד רק את גודל המפלגה ולטעון לרוב הינו מעוות וחוטה לאמת. רוב יש למי שגייס יותר ממחצית מנבחרי הכנסת לצידו, זו העובדה המתמטית. מול הליכוד יש גוש של מספר מפלגות: כחול לבן (8 מנדטים), יש עתיד (17 מנדטים), ימינה (7 מנדטים), ישראל ביתנו (7 מנדטים) ותקווה חדשה (6 מנדטים). סך הכל 45 מנדטים שזה 37.5%. אמנם לא רוב אך הרבה יותר ממה שיש לליכוד, רק שהם עובדים אחרת, לא כולם תחת מפלגה אחת שרק המנהיג זכאי לדבר, אלה דעות שונות שמכבדים זה את זה, גם אם חושבים אחרת.
למרות הניסיונות של הליכוד להציג את כל מי שמתנגד לליכוד כשמאל, כל המפלגות הללו הן מרכז או מרכז ימין. לפי המצע תקווה חדשה וימינה הן יותר ימניות מהליכוד.
הבסיס של דמוקרטיה הוא שיח בין דעות שונות ועבודה יחד, ולכן גם פשרות מתוך הבנה שאף אחד לא מקבל את כל מה שהוא רצה. זו הסיבה שפוליטיקה נקראת גם אומנות הפשרה.
גם הליכוד מתפשר כל בחירות כדי לגייס רוב.
חשוב לי לציין כי אין זה רע! חשוב מאוד שתהיה התייחסות גם לקבוצות שאינן קבוצת השלטון, זו כוחה של הדמוקרטיה.
לשאלה האם הבחירות של 2022 הם הוכחה שממשלת בנט לפיד כשלה אני מעוניין לענות בתזכורת קטנה - לפי המדד הזה ממשלת נתניהו כשלה 4 פעמים כבר! אמנם יש הצגה של דמוקרטיה בליכוד, אך כבר בחירות חמישיות שאין בחירות בפועל למנהיגות הליכוד, וחשוב לשאול מדוע והיכן הדמוקרטיה? רוח הדברים בליכוד היא שהליכוד שייכת לנתניהו וכל האחרים אינם משמעותיים, הם רק חיילים.
חומר למחשבה.
Comentarios